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MEMORANDUM TO OUR CLIENTS

TAX TREATMENT OF MANAGEMENT FEES FOR “FUND-OF-FUNDS”

Introduction

The Internal Revenue Service (the “IRS™) recently issued Revenue
Ruling 2008-39 (the “Ruling”) concerning the deductibility of management fees paid by a
domestic fund-of-funds (“FOF”) directly to its investment manager where the FOF invests all of
its assets in other domestic investment partnerships (“Underlying Funds™) that are treated as
“traders” in securities for federal income tax purposes. As discussed below, the particular tax
issues involved in the Ruling are (i) whether the management fees paid by the FOF are deductible
by the non-corporate limited partners of the FOF (the “LPs™) as business expenses or as
“miscellaneous itemized deductions”, and (ii) the tax treatment to the LPs of the management
fees paid by the Underlying Funds to their own investment managers.

Background

In general, expenses incurred in carrying out a trade or business (such as trading
securities) are deductible under Section 162 of the Internal Revenue Code of 1986, as amended
(the “Code”). In contrast, expenses connected with mere investment activities (such as investing
in securities) are investment expenses deductible by non-corporate taxpayers under Code
Section 212.  Investment expenses deductible under Code Section212 are treated as
“miscellaneous itemized deductions”.

The “miscellaneous itemized deductions” of an individual are subject to certain
limitations on deductibility. For example, “miscellancous itemized deductions” are deductible
with respect to any taxable year only to the extent that they exceed 2% of the individual’s
adjusted gross income for the year (the “2% Floor”). In addition, the amount of itemized
deductions otherwise allowable for an individual whose adjusted gross income exceeds a threshold
amount (for 2008, $159,950 for most taxpayers) is reduced by the lesser of (i) a percentage (which
for 2008 is 1%) of the excess of adjusted gross income over such threshold amount, or (ii) a
percentage (which for 2008 is 26.67%) of the amount of itemized deductions otherwise allowable.
Also, the amount of “miscellaneous itemized deductions” in excess of the 2% Floor is considered
a tax preference item in computing an individual’s alternative minimum tax. In contrast,
business expenses deductible under Code Section 162 are not subject to these limitations on
deductibility.

Facts of the Ruling

An individual LP owned an interest in a FOF that owned limited partnership
interests in several Underlying Funds. Each Underlying Fund was engaged for federal income
tax purposes in the business of trading securities (as opposed to investing in securities). The



FOF’s activities consisted solely of acquiring, holding and disposing of interests in the
Underlying Funds. The Ruling assumes as a fact that such activities of the FOF, without regard
to the activities of the Underlying Funds, did not constitute a trade or business of the FOF for
federal income tax purposes. The FOF and each Underlying Fund paid asset-based management
fees to their respective investment managers. The Ruling stated that the management fees paid
by the FOF were expenses relating to its own activities and were not expenses incurred by the
FOF on behalf of the Underlying Funds.

Conclusions Reached in the Ruling

The Ruling holds that, because (i) the FOF itself was not engaged in a trade or
business for tax purposes, and (ii) the management fees paid by the FOF were not expenses
incurred by the FOF on behalf of the Underlying Funds in carrying on their business (i.e.,
trading) activities, the management fees constituted expenses deductible by the individuals LPs
under Code Section 212.

The Ruling also holds that the management fees paid or incurred by an Underlying
Fund (including the FOF) constituted business expenses that are deductible by the Underlying
Fund under Code Section 162 in computing its taxable income or loss that is reported to the
partners of the Underlying Fund (including the FOF). Therefore, the FOF’s distributive share of
these management fees are also effectively treated as business expenses by the FOF for purposes
of computing the FOF’s annual taxable income that it reported to its own partners.

Impact of the Ruling

Under the facts assumed in the Ruling (e.g., the FOF was not itself engaged in a
“trade or business” for tax purposes), the Ruling expresses the official litigation position of the
IRS that the management fees paid by a FOF to its own investment manager are subject to the
various limitations on deductibility that the Code imposes on the “miscellaneous itemized
deductions” of non-corporate taxpayers. The Ruling does not, however, represent legally binding
authority that precludes any particular FOF (or any other multi-tier partnership structure) from
taking the position that its own management fees constitute, in whole or in part, business
expenses. Nevertheless, the issuance of the Ruling puts taxpayers on notice that the IRS will
challenge any such position by a FOF with the same or very similar fact pattern as contained in
the Ruling if it were to audit the FOF’s tax returns.

Further, although the first holding of the Ruling only addresses the deductibility of
management fees paid by a FOF, it seems reasonable to conclude that the IRS would apply the
analysis contained in the Ruling to other expenses (such as legal and accounting expenses)
directly incurred by a FOF. In light of the Ruling, there may be certain steps that a FOF may
want to consider to minimize the impact of the ruling on the non-corporate LPs of the FOF.



If you have any questions regarding this Memorandum, please contact Dan
Murphy (212-574-1210), Peter Pront (212-574-1221), Ron Cima (212-574-1471) or Jim Cofer
(212-574-1688) of our Tax Group.
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This memorandum is for general informational purposes and does not constitute legal
advice. This memorandum does not create an attorney-client relationship with Seward &
Kissel LLP. Any recipient of this memorandum should seek legal advice from their own
legal counsel which is familiar with their particular circumstances.

To ensure compliance with Treasury regulations regarding practice before the IRS, we
inform you that, unless expressly stated otherwise, any federal tax advice contained in this
memorandum was not intended or written to be used, and cannot be used, by any taxpayer
for the purpose of (i) avoiding penalties that may be imposed on the taxpayer under United
States federal tax law, or (ii) promoting, marketing or recommending to another party any
tax-related matters addressed herein.
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